lördag 3 december 2011

Julstök #2 -Kakbak

Hejsan!

Igår fick jag ett ryck och tog ett break från huset. Jag bakade hela dagen istället! Det var superkul och resultatet blev jättebra! Gabriel är ju lite liten än så länge för bak så han fick vara med Morfar istället, vilket han inte klagade över. Där trivs han bäst.

Det jag gav mig på att baka den här gången var tyska smörkakor med fint strössel på som är lite av en tradition till jul för oss, ljusa chokladtryfflar och brända mandlar.

De tyska smörkakorna rekomenderar jag verkligen!! Barn i alla åldrar älskar dom för de är så milda i smaken.

Här kommer recepten.



Tyska Smörkakor:


4 ägg

175g smör

2dl strösocker

1/2 dl vanillinsocker

ca. 9 dl vetemjöl

1 tsk hjorthornssalt

2 ägg till pensling


Smält smöret, låt svalna. Tillsätt ägg och socker uppvispat. Ha i vanillinsockret och hjorthornssaltet och ha sedan i mjölet. Arbeta ihop allt till en slät fin deg.

Låt degen stå kallt en timme (eller över natten, men en timme räcker bra).


Använd inget mjöl till utbakningen!

Kavla ut degen så den är ca. 3 mm tjock och ta med mått (pepparkaksmått eller dyl.) ut kakor.


Pensla dem sedan med ägg, ha på strössel och grädda dem i 175 grader i ca 10 minuter tills de är guldgula.





Såhär ser mina ut när de är färdiga. Detta är ett väldigt bra alternativ till pepparkakor. Det tar inte alls lika lång tid och kan bakas året runt! Dessutom tröttnar man itne på dom lika fort! :)







Brända Mandlar


Det här är färdigt på 15 minuter! Perfekt kvällsgodis! :)


250g skalad mandel (jag skalade dock inte mina)

3 dl florsocker

samt 1 dl florsocker till separering


1. Smält 3 dl florsocker i en kastrull tillsammans med mandeln tills mandeln börjar knäppa. Rör hela tiden!


2. Ta av från värmen och låt vila ungefär 1 minut.


3. Strö i 1 dl florsocker och blanda allt.


4. Slå upp röran på ett bakplåtspapper och separera mandlarna. Låt det sedan svalna.



Såhär blev dom. Det blev faktiskt jättegott, och det syns att dom är hemmagjorda! Perfekt!



Chokladtryffeln kommer upp senare. De ligger i frysen just nu och jag har inte hunnit tagit någon bild. Njut av dessa så länge!


/J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar